Na obalech potravin najdeme řadu informací, které jsou pro nás důležité. Jedná se mimo jiné o datum spotřeby, složení a také o výživové (nutriční) hodnoty. Podle všech těchto údajů si můžeme vybrat výrobek, který nám bude pro naše stravování nejvíce vyhovovat.
Nutriční hodnoty
Ze základních výživových hodnot každé označené potraviny je možné vyčíst, kolik je v běžné porci obsaženo energie, tuku a z toho nasycených mastných kyselin, sacharidů a z toho cukru, bílkovin a soli. To je soubor povinných údajů, které má povinnost každý výrobce na svých výrobcích uvádět. Na výrobcích musí být uváděny výživové hodnoty obsažené ve 100 g/100 ml výrobku. Na etiketě někdy najdeme také výživové hodnoty jedné porce nebo jednoho balení (to ale povinnost není). To je důležité mít na paměti, když se snažíme vybírat vhodnější výrobky. Dáme-li si totiž např. malou sušenku, výživové hodnoty v této jedné porci mohou být, oproti „stogramovým“, pouze čtvrtinové. Stát se však může i opak. Výživové hodnoty velkého hamburgeru se nemusí zdát příliš vysoké, protože jsou uvedeny na 100 g. Přitom velké hamburgery mohou mít i 250 g, tedy dvouapůlnásobek uvedených hodnot.
Složení
Podle platné legislativy musí být ve složení výrobků výčet všech složek, které výrobek obsahuje, a to navíc v sestupném pořadí. Na prvním místě tak najdeme složku, které je ve výrobku nejvíce. I to může být velice užitečná informace při výběru potravin. Chceme-li koupit masný výrobek, jistě by se maso nemělo „krčit“ ve výčtu surovin kdesi za sádlem, kůží, vodou a moukou. Kupujeme-li výrobek ovocný a je-li na prvním místě ve složení ovoce, můžeme si být jistí, že žádné jiné složky není ve výrobku více než právě ovoce.
Údaje na obalu slouží k tomu, abychom si mohli vybírat výrobky, které nám vyhovují, ať už se stravujeme v rámci zásad zdravé výživy, či musíme dodržovat dietní doporučení.
24. 2. 2021
Věra Boháčová, DiS., PhDr. Tamara Starnovská