Řekneme-li vitamíny, řada lidí si představí zejména čerstvé ovoce a zeleninu. Ale jak doplňovat vitaminy, když velké množství ovoce a zeleniny nemá v zimním období svou sezónu? Celoroční dostupnost ovoce a zeleniny navíc mnohé nepřesvědčuje o tom, že mají jahody, borůvky nebo blumy prodávané v tomto období dostatečný obsah vitaminů. Argumentem je pěstování ve sklenících, případně daleká cesta z místa původu na české pulty. Můžeme říci, že je opravdu výhodnější, když konzumujeme ovoce a zeleninu zejména v období jejich sezóny zrání a z lokálních zdrojů, ale i výše uvedené příklady mohou být vítaným zpestřením jídelníčku.
Pro vitamin C, ale i další vitaminy, je v tomto období dobrou volbou např. kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), kysané zelí, červená řepa, brambory, cibule, česnek.
Dobré je také uvědomit si, že zdrojem vitaminů není pouze ovoce a zelenina. Například vitamin A najdeme především v produktech živočišného původu – v rybím tuku, játrech, žloutcích, tučnějších rybách (losos, sleď, makrela). Zdrojem vitaminu D ve stravě jsou tuky, vaječné žloutky, mléko (především jeho tuková složka), mořské ryby (sleď, losos, tuňák, sardinky) a játra. Jeho významným zdrojem je také sluneční záření, v tomto období (a dle odborných studií bohužel nejen v něm) je ale tento zdroj nedostatečný, jeho příjem stravou je tedy zásadní. Vitamin E pak získáme z ořechů, máku, rostlinných olejů, vloček, avokáda. Mezi nejlepší zdroje vitaminů skupiny B zase patří kvasnice, maso, sýry, celozrnné výrobky, luštěniny či ořechy.
Pro příjem dostatečného množství vitaminů bychom měli jíst dostatek ovoce a zeleniny, ale také dbát na to, aby naše strava byla co nejpestřejší. Pouze tak můžeme ze stravy získat celé spektrum látek, které náš organismus pro své správné fungování potřebuje.
18. 2. 2021
Věra Boháčová, DiS., PhDr. Tamara Starnovská