Velikonoce jsou dalším ze svátků, které mají mnozí z nás spojené s dobrým jídlem. Jaro je však také období odhazování huňatých svetrů a teplých kabátů a odkrývání „tukových zásob“ nastřádaných za celou zimu. Nejen proto je jaro obdobím, kdy řada z nás odlehčuje jídelníček nebo začíná s redukční dietou. K tomu se výborně hodí bylinky a lehká jarní jídla, která mají výbornou chuť, i když jsou připravovaná jako nízkoenergetická. Pro jarní období je typická například kopřiva.
Jak je to s kopřivami?
Kopřivy pálí – málokdo tuto skutečnost nikdy neotestoval na vlastním těle. Jemné chloupky na povrchu listů kopřiv jsou ve skutečnosti malé jehličky, které se zapichují do kůže, ulamují se a pálí. Oblíbená věta našich blízkých „nic si z toho nedělej, alespoň nebudeš mít revma“ ve chvíli, kdy postižené místo kůže svědí a osypává se pupínky, moc nepomáhá. Co je na tom ale pravdy? Je kopřiva jen plevel, nebo nám může být nějak užitečná?
Kopřiva se využívá v přírodním léčitelství, v kosmetice, ale je také vhodným doplňkem v kuchyni.
Listy mladých kopřiv obsahují železo, draslík a další minerální látky, jsou bohaté na vitamín C, karotenoidy a flavonoidy. Čaje z kopřiv jsou doporučovány pro své čisticí a diuretické (odvodňovací) účinky: pomáhají močí odvádět nadbytečné tekutiny z organismu, a tím i vyplavovat odpadní látky z těla. To je výhodné při prevenci zánětu močových cest. Díky flavonoidům pomáhají kopřivy zmírňovat projevy alergií. Čaj z kopřiv může být také použit k přípravě obkladů na tišení bolesti zanícených kloubů (např. při dně). Při prostatických obtížích může zase pomoci výluh z kořene kopřivy.
Mladé kopřivové listy jsou výborné i v kuchyni jako součást salátů, použít je můžeme místo listového salátu či jimi doplnit další pokrmy, výborně se tak hodí do odlehčeného jarního jídelníčku:
Potřebujeme:
Příprava: Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno a přidáme na zpěněnou nadrobno nakrájenou cibuli (na tuku) s česnekem, podlijeme trochou mléka, dochutíme solí.
Potřebujeme:
Příprava: Kuřecí prsa pomeleme na masovém strojku, podusíme na zpěněné, na jemno nakrájené cibulce (na tuku), přidáme posekané kopřivy, dochutíme česnekem. Necháme zchladnout. Do prochladlé směsi přidáme v mléce namočenou žemli, žloutek a opatrně vmícháme sníh z bílků. Rovnoměrně rozvrstvíme do vymazané a vysypané nákypové formy a pečeme ve vyhřáté troubě.
Potřebujeme:
Příprava: Kopřivu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout, pokrájíme spolu s paprikou na proužky, rajčata na měsíčky a promícháme s cibulí a česnekem. Z oleje, octa a soli připravíme zálivku, kterou salát dochutíme.
Potřebujeme (na 5 porcí):
Příprava: Mladé kopřivové listy propláchneme vlažnou vodou, necháme okapat, jemně nasekáme a dusíme asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na olivovém oleji, přidáme ke kopřivám a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. Kysanou smetanu rozšleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je nadrobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku.
9. 4. 2019
Věra Boháčová, DiS., PhDr. Tamara Starnovská