S povánočním obdobím a blížícím se jarem se v médiích a zejména na internetu a sociálních sítích množí výzvy a návody k jarní očistě či dokonce „detoxu“ organismu pomocí různých zaručených prostředků.
Vše je ale jinak! Pro přežití je nezbytné, aby měl náš organismus dostatečné ochranné systémy, které průběžně využívá. Jen díky tomu jsme schopni zvládat i dlouhodobé působení toxických látek, které z vlastní vůle užíváme – tedy alkoholu, nikotinu, případně drog, ale i nadbytečné konzumace volně prodejných léků proti bolesti.
V době, kdy nebyly v zimě dostupné čerstvé potraviny z kategorie zeleniny a ovoce, bylo potřebné doplnění vitamínů konzumací zelených rostlin – proto k jarnímu období patřila zvýšená spotřeba těchto potravin (viz velikonoční recepty).
Smícháním zkušeností historických se současným, zcela odlišným stravováním, případně doplněno „vylepšením“ o neopodstatněné módní trendy ve stravování, vzniká nesmyslné, ale komerčně atraktivní doporučení k detoxu organismu prostřednictvím různých přípravků či postupů.
Optimálním řešením je prosté dodržování rozumného životního režimu a stravování. To znamená pravidelné stravování nejméně 3x denně s denní konzumací zeleniny a ovoce v množství 500 g a dostatečným množstvím neenergetických nápojů v množství 30 ml na kg hmotnosti. Základním požadavkem je stravování pestré, s využitím všech dostupných potravin ve vzájemných kombinacích a bez vyloučení některé potravinové skupiny. Při zpracování potravin do jídel je třeba omezit takové, které vytváří škodlivé látky, a to je smažení a grilování. Významně našemu tělu prospěje vyloučení alkoholických nápojů.
K rozumnému životnímu stylu také patří pohyb, který zvyšuje kondici našeho organismu – optimálně realizovaný v přírodě, a hlavně pravidelně. Tím může být i svižná procházka každý den. Naopak jízdou na kole v ranní a odpolední dopravní špičce si příliš neprospějeme.
V době každoročních epidemií onemocnění horních cest dýchacích je přínosné zvýšení konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, samozřejmě s odpovídajícím léčením, ne přecházením nemoci.
Ke stravování, které významně zvyšuje vznik škodlivých látek v organizmu, patří nízkosacharidové a ketogenní režimy.
Je na místě zdůraznit, že pokud je stravování a životní styl „toxické“, nenapraví je doplnění jednorázovým „detoxikačním“ doplňkem stravy.
18. 2. 2019
PhDr. Tamara Starnovská